Træ er godt for helbredet

Træ er godt for helbredet

Ikke kun grønt er godt for helbredet, også brunt. Træ og omgivelser i træ kan have en positiv virkning på menneskers velbefindende og helbred.

Af Christian Andersen, journalist
Foto: Charlotte Taarnhøj og Tina Enghoff
Udgiver: Træsektionen, Dansk Byggeri

Mennesker, som opholder sig i et miljø omgivet af træer, blomster, planter og vand kan nyde godt af, at udelivet beroliger nervesystemet, fører til lavere blodtryk og puls, og lægger en dæmper på en aggressiv adfærd. Det slår den ene videnskabelige undersøgelse efter den anden fast. Udelivet hjælper på evnen til at fokusere og koncentrere sig om kreative opgaver. Stress bliver også reduceret ved at være i haven, gå en tur i skoven eller på anden måde opholde sig i naturen. Videnskaben kaldes Evidence-based Design og Health design, og har mere end 40 år på bagen med mere end 1.200 videnskabelige studier som grundlag.

Nu er der tiltagende evidens for, at der er lignende virkninger på mennesker, når man bringer naturen ind i husene og bygger og indretter huse med træ. Det er umiddelbart en indlysende idé, eftersom kun få mennesker i dag opholder sig i naturen. En canadisk undersøgelse viser, at canadierne kun opholder sig seks procent af deres vågne tid i naturen, andre seks procent er i bilen og resten af tiden er indendørs. Samme undersøgelse fra FS Innovation, som er en af verdens største virksomheder for skovudvikling og -forskning, konkluderer, at træ og træfyldte omgivelser indendørs delvis kan kompensere for det manglende udeliv, og dermed sørge for, at man bliver mindre stresset, øger koncentrationen, og generelt føler sig bedre tilpas. FS Innovation har udarbejdet undersøgelsen “Wood and Human Health” sammen med forskere på University of British Columbia.

LÆS HELE ARTIKLEN Træ er godt for helbredet

Comments for this post are closed.